“De cara a can Boix” (El boter del Carme)

          

Mentre entrava a l’església de Sant Ferriol per veure l’exposició de fotografies d’en Ramon Teixidor, m’he trobat amb la Bernardina Buxó, filla del que fou un gran artesà i únic en el seu moment, en fer bots i botelles de vi de pell de cabra, establert del 1933-66 a la plaça de la Verge Carme, número 1, on ara hi ha una botiga d’alimentació. No fa pas molt temps que vaig parlar amb la Bernardina perquè m’expliqués el que en sabia de la manufactura de bots i votes de vi amb pell de cabra que feia el seu pare, i el primer que em va dir fou: “Si Déu té algú al seu costat, segur que és el meu pare; era un home bo”. Mossèn Bernardí fou el padrí de la Bernardina i acceptà ser padrí amb la condició de posar-li el seu nom. La Bernardina només tenia padrí, perquè en aquella època si el padrí era capellà s’estalviaven la padrina.

El senyor Buxó procedia de Vic, zona especialitzada – penso que encara ara — en adobar les pells, era un vertader artesà que estimava el seu ofici d’una manera total, era la seva vida. Llevat de criar la cabra, el senyor Buxó feia tot el procés per a la elaboració d’un bot de cuir o una botella. El procés és molt interessant. És lamentable que sovint no es faci cas del que ens podrien explicar persones enteses en una matèria determinada, com els responsables del Museu Comarcal que treuen de les sales i  aparquen al magatzem peces molt més valuoses, interessants i instructives que moltes de les que s’exposen. La ignorància és molt agosarada.

En els claustres de la plaça del Carme antigament hi havia un quarter i en fer la instrucció a la plaça, quan un recluta despistat no sabia com encarar-se el caporal li deia: “de cara a can Boix”; antecessor d’en Buxó, i la frase s’ha popularitzat. Parlar amb la Bernardina sempre és molt interessant.

Nota: El senyor/senyora dels anònims insisteix, no està satisfet/feta amb la meva resposta, us ho diré amb el mateix idioma que m’heu escrit el segon anònim, “A buen entendedor pocas palabras bastan”.

Esteve Roure i Punset

10-10-2010

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>