La moda del ferro rovellat o corten

Que jo recordi deu fer uns quaranta anys que a casa nostra es començà a utilitzar el ferro rovellat d’una forma esporàdica, n’és una mostra el coronament dels tres magnífics blocs del carrer Panyò, obra del prestigiós arquitecte Quico Vayreda, a més de funcional és decoratiu. Si no recordo malament es feu amb planxa de ferro normal deixant-la rovellar i vernissant-la amb productes adequats. També es feien i es fan encara, peces interiors, com per exemple: per protegir el parquet del contorn immediat de la llar de foc i també altres peces decoratives i funcionals, com ja fa alguns anys làpides del cementiri tractades una vegada rovellades. No es parlava de Cor-Ten o corten, que és una marca registrada en el 1935 per la A.S. and T. P. Company i ara propietat de United States Steel Corporation, perquè ben segur que aquí encara no es coneixia. La designació de corten – acer amb alts continguts de coure, crom i níquel — s’aplica a tota una tipologia de productes que es caracteritzen per tenir una capa d’òxid superficial i la corrosió queda interrompuda. La designació de corten ha quedat per tots aquests productes  com una caramel amb un pal se sol dir sempre un Chupa Chups.

Ara el corten està de moda i s’utilitza d’una forma abusiva i quan no es tracta – hi ha vernissos especials que milloren molt el seu aspecte — té els seus inconvenients: visualment és lleig, amb la pluja taca qualsevol superfície per on circuli l’aigua si no es condueix i pot ser que despengui un polsim molt fi que poden notar els veïns en la roba estesa blanca. Artistes com Eduardo Chillida, Josep Plandiura, Jorge Oteiza o Richard Serra l’utilitzen freqüentment en les seves obres. Un altra Vayreda em comentava en certa ocasió: Dostoyevski deia que la bellesa és el que salvarà el món; si és així estem perduts; l’horripilant construcció sobre el que era el Puig del Roser en el que hi podia haver florit la cultura, ara els llibres s’hi floreixen, ja que sempre serà com un soterrani humit. Tants llocs que hi ha en la ciutat que són idonis per fer-hi un arxiu!.                          . 

Tot i que fa 75 anys que s’utilitza el corten, no podem assegurar que un dia no tinguem una desagradable sorpresa, com ha passat a vegades amb nous productes, com fou el ciment aluminós – actualment prohibit — que provocà l’aluminossi o l’amiant que ara diuen és cancerígen, per posar un parell d’exemples.

 Esteve Roure i Punset

 4-11-2010

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>