“La Caritat” i el Dr.Candi Agustí i Trilla

Malauradament “La Caritat” ha estat i segueix estant noticia arreu. Les males noticies s’escampen amb facilitat i tothom les comenta, de les bones ningú en fa cas i penso que ara es l’ocasió per parlar de “La Caritat” en positiu i recordar-ne els seus orígens. El Dr. Candi Agustí Trilla – 1875-1963 –, quan era tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Olot el 1912, va decidir afrontar la situació i va proposar la creació d’una institució benèfica, “La Caritat”, per assistir pobres i infants, i el 1914 va presidir la junta acompanyat per diverses personalitats. En fou president fins el 1963. El 1919, aleshores encara tinent d’alcalde, presentava un primer projecte per la construcció del “Grup Escolar” – inaugurat el 1932 –; i va ser fundador de l’Assemblea Local de la Creu Roja”, entre altres obres prou importants. El 1970 s’inaugurà un petit cenotafi en memòria del Dr. Candi Agustí i Trilla en els jardins adjacents a “La Caritat” amb aquesta inscripció: “A la memòria del Dr. Candi Agustí i Trilla 1877 – 1963. Benemèrit ciutadà olotí”, penso que era mereixedor de molt més. 

El senyor Candi era el que se’n diu “tot un senyor”, era d’aquelles persones que només veure’l infonia un gran respecte per la seva humanitat i senzillesa, acompanyades de moltes virtuts. Entre els llibres que va escriure n’hi ha un que no se sol citar i es titula “EN PASSAVENT, Quadre de costums del país”. Fa uns quants anys que un amic em va convèncer per assistir a un recés de tres dies en una residència de l’Opus, i al cap d’un dia i mig me’n vaig anar. Hi havia arribat en bones condicions i no em feia gaire gràcia l’ambient. En acomiadar-me, tan el director com el mossèn em preguntaren: Doncs, què és el que t’ha agradat, si és que t’ha agradat alguna cosa de la teva estada entre nosaltres?:  La lectura d’En Passavent tot passejant pel petit bosc quan ens donàveu descans – va ser la meva resposta. Me l’havia emportat per si de cas, ja que, llegir els llibres del Dr. Candi Agustí és un plaer. 

Esteve Roure i Punset

16/12/2010

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>