El federalisme alemany

 A part dels històrics, molt importants, transcendents i de dret, hi ha motius que cada dia ens haurien de convèncer més de la necessitat de ser independents, que ho justifiquen i ho avalen.  Encara hi ha qui pensa que el principal client de Catalunya és el que en diuen Espanya i sembla que no és cert; la balança comercial amb ells està a la par, tant i exportem com n’importem. Un terç del que produeix Catalunya es queda a casa nostra, un terç va al que en diuen Espanya i l’altre terç, que té tendència a augmentar, s’exporta arreu del món.

 Una noticia als diaris del dia 25 de gener passat, que quasi va passar desapercebuda, ens deia: “Els lands rics volen justícia del Constitucional Alemany. Baviera Baden-Wurttenberg i Hesse, els tres estats “rics” per antonomàsia d’Alemanya, s’han cansat de ser contribuents nets eterns a la bossa comuna del sistema de finançament federal”. Catalunya és aproximadament una quarta part dels tres lands alemanys junts, tant en superfície com en població i una cinquena part del PIB dels tres lands junts i paga a la bossa comuna de l’Estat, dit Espanyol, dues vegades i mitja del que paguen els tres lands junts. I ens diuen insolidaris i tota mena d’insults cada dia més forts. Alemanya és un estat federal i Catalunya és una nació conquerida el 1714 per Castella; heus aquí la gran diferència. Durant l’última campanya electoral, quasi cap partit va parlar del dèficit fiscal català ni com disminuir-lo; en tot cas parlaven de federalisme; voldrien una mica de federalisme com si es pogués prendre en petites dosis; per a poder-nos federar hauríem de ser independents. Ara diuen que el govern espanyol vol limitar la despesa de la Generalitat, no fos cas que haguessin de renunciar a part de la nostra “desinteressada” solidaritat.

 Esteve Roure i Punset

 03-04-2011

 No han publicat el dibuix, que era la gràcia de la carta,

i aqui tampoc em surt:

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>