Immoralitat Constitucional

 

El 14 de novembre de 1963, ara fa cinquanta anys, es va publicar una entrevista a l’abat de Monserrat, Aureli M. Escarré en el diari francès Le Monde i un dia abans a O Estado de Sao Paulo. on va considerar Espanya, oficialment catòlica, com un estat que no obeïa els principis bàsics del cristianisme. Escarré hi demanava que el poble pogués triar el govern, que es garantís la llibertat de premsa, que s’acabés el clima de Guerra Civil. Era la primera vegada que un eclesiàstic d’alt nivell s’atrevia a fer, públicament, una crítica a fons, a la llum de l’Evangeli, a un règim que es proclamava catòlic però que es comportava d’una manera anticristiana. Pocs dies després d’aquestes paraules, es va clausurar Òmnium Cultural i fou assaltat el Casal de Montserrat, a Barcelona. El 12 de març de 1965 l’abat Escarré va agafar un avió cap a l’exili a Milà, responent a una decisió interna de l’Església, de Roma. Sembla ser que l’Església catòlica, en tots els nivells, sempre s’ha posat al costat del més fort, llevat d’uns pocs, quasi sempre sacerdots “sense graduació”, que han procurat seguir les ensenyances de Jesucrist. Es diu que quan la guerra del 1936-1939, l’Església oficial o del Vaticà, no es va decantar a favor d’un dels contendents fins que es va poder assegurar que en seria el vencedor. 

 L’esperit d’aquella època per part dels que manaven continua ben vigent en els seus successors, però ara no els és tant fàcil aplicar el seu ideari en la forma que ho feien en aquells moments. Ara, s’ha girat totalment la truita i els serà difícil sortir-se’n. “Ara, es parla de la regla de 3,5%” o l’èxit matemàtic del procés d’independència català, en el que tot procés popular pacífic que tingui el 3,5% de suport de la població acabarà guanyant. És una de les conclusions de la investigació sobre els moviments de resistència pacífica que ha fet la politòloga nord-americana Erica Chenoweth – University of Denver. Si és així, penso que el moviment actual català sobrepassa de llarg el 3,5%.

 De tota manera el govern espanyol farà l’impossible per no perdre el “seu dret” a posseir Catalunya i entre altres està preparant una llei per a castigar com a faltes molt greus “les ofenses a Espanya”, però l’actitud de la CE negociant amb Kosove prescindint d’Espanya, i l’ONU donant a Espanya – 15/11/2014 –un any de temps per aclarir i castigar els crims del franquisme, ens fan pensar que el món ja s’ha adonat que Espanya ha estat sempre, i continua sent, una dictadura castellana. Indubtablement tot això afavoreix el cas català. Els delictes de lesa humanitat són imprescriptibles. Sorprèn que els mitjans parlin tant poc de la disposició de l’ONU.        

 Ës inmoral ir contra la Constituición, deia fa pocs dies el secretari de la Conferència Episcopal espanyola; és impressionant el concepte que tenen de la moralitat. Els mitjans afins al Govern actual i els de la dita Conferència, 13TV, fan la “Guerra Santa”, i no m’estranyaria que volguessin convertir-la en la quarta croada contra Catalunya, després de les de:  1209-1229 Afer  càtars, 1283-1285 Afer  Sicília, i 1936-1939 Afer militars colpistes.  

Esteve Roura i Punset  5-12-2013

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Immoralitat Constitucional

 1. JonAgustí Agustí diu:

  Esplèndida missiva.

  Ben argumentada i amb aclaridor missatge.

  Felicitacions …

  J.A.A

 2. Quico Roura diu:

  És trist el paper de l´església, tant sovint fent el contrari del que predica. El papa Francesc té molta feina. Sembla que la vol fer, a veure si el deixen i esperem que la salut l´acompanyi.

  He entrat al web de la Erica Chenoweth, és una experta en processos polítics no violents i els hi dóna moltes probabilitats d´èxit (contrariament als violents); crec que té molta lògica; però la regla del 3,5% no la he vista (segurament l´explica bé en el seu llibre) i sembla massa poc per ser veritat; tant de bò!.

  • mariangels diu:

   Aquests dies a Olot els de l’assamblea estàn recollint firmes per l’independència.
   L’Erica diu que amb un 3’5% n’hi hauria prou i a mi em sembla que amb un 40%
   tindrem problemes.
   En quan a l’esglesia no mirem només els que ho han fet malament, mirem a la quantitat de persones de bona fe, amb vides sacrificades i dedicades al ensenyament, hospitals, misions d’arreu del món o fent caritat i ajudant als altres.
   Els que viuen als nuvols, els de dalt, els del Vaticà són els que han fallat moltes vegades amb el seu dubtós exemple i comportament en lloc de ser els primers en seguir la doctrina amb la que es van comprometre. Només comentar que amb 2000 anys d’história hi pot passat de tot i costa molt de canviar després de haver assegurat que eren els únics que tenien la veritat.
   Aquest tema no s’acabaria: deixem-ho.

 3. Johna193 diu:

  It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing. ceaafkckedek

 4. Johnb167 diu:

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website cddgdceekeda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>