El dret a decidir

 

El dret a decidir                 Carta a La Comarca

 El passat dia 18 de gener hi va haver una reunió del XEG – XARXA ENTITATS GARROTXA. No vaig assistir-hi, tot i que penso que és una bona noticia que les entitats garrotxines s’uneixin per tal de treballar per aconseguir el país que volem, o la Garrotxa que desitgem. No cal dir que per aconseguir-ho ens hi hem de posar tots, com ha passat amb la gran moguda per tal d’aconseguir el “dret a decidir” i la independència de Catalunya. En el comunicat es deia que durant l’acte les entitats organitzadores mostrarien el seu suport a la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament d’Olot del mes de desembre passat a favor de la consulta del 9 de novembre pel “dret a decidir”. Això ha fet que ens preguntéssim: Què fa l’Ajuntament perquè els ciutadans puguin “decidir” quan hi ha un problema que els afecta, sigui en part o a tota la ciutat; la mobilitat d’un barri, per exemple?. Es va presentar un projecte, avalat per més de treta veïns, per a retornar la racionalitat en la mobilitat del barri dels Desemparats – bàsicament invertir el sentit de circulació al Passeig de Sant Roc i prolongar el carrer Sabadell fins al pont de Sant Roc, tal com es proposava fer l’alcalde Pere Macias, fa 18 anys. L’Ajuntament i l’Associació de Veïns del barri, en la seva assemblea ho van exposar, però, no van proposar cap votació perquè els pocs veïns presents poguessin “decidir”, i així podem pensar que l’Ajuntament ja es va considerar autoritzat per fer o mantenir el que volien.

Pensem que polítics i associacions haurien de fer el possible perquè els ciutadans s’involucressin en els problemes de la ciutat, però ara, molts ciutadans pensen i diuen: Igualment faran el que voldran, qualsevol s’hi encaparra, i passen de tot. Malauradament sospitem que als polítics en actiu ja els va bé aquesta actitud poc compromesa de molts ciutadans. El XEG hi podria fer molt per capgirar aquestes actituds tant negatives dels ciutadans: criticar i no involucrar-se mai en res. Quan un grup de ciutadans fa una proposta, s’hauria d’exposar, no en un tauler d’anuncis de l’Ajuntament com es fa a vegades per cobrir l’expedient, sinó més bé, informar particularment a tots els afectats i muntar reunions en que hi puguin assistir per poder “decidir i votar” les propostes, fins i tot que es pogués votar sense assistir a cap reunió: en una bústia especial o per correu, com si fóssim un país avançat; pensem que la XEG podria fer una molt bona feina: anar involucrant a tots els ciutadans possibles en les coses que ens afecten.

 Ben segur que algú pensarà: Aquest sempre surt amb la mateixa història, però, quan es veu, i es viu, la forma d’actuar dels polítics en actiu, hom pot pensar que tot funciona d’aquesta manera. Si es vol tenir més informació del que s’ha fet per a retornar la mobilitat que creiem correcte al barri dels Desemparats, es pot anar a www.roure.cat  /  cartes als diaris  /  “Una gimcana urbana”, són vint pàgines i és una mica lent en baixar. També s’hi pot veure com eren el Puig del Roser i el Firalet abans, en bones fotografies de Melcior Teixidor; són obres que ben segur que si s’hagués fet una consulta no s’haurien aprovat, i, ara les hem de patir. Què en farem de la independència, si tot continua igual?.

Esteve Roura i Punset  

  30/01/2014   

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>