El president Mas i el dret a decidir

.                                     Carta a La Comarca

Admiro al President Mas i la seva determinació en fer les coses bé per tal d’assegurar-se del que vol la majoria del nostre poble, la seva proposta és ben clara: tenim dret a decidir i ell farà tot el possible perquè el puguem exercir. El president Mas i el líder d’Esquerra Republicana ens van presentar les seves propostes i el seu full de ruta de cara a la independència. Tot i que van presentar un projecte o programa per aconseguir la independència ben diferent l’un de l’altre, em va agradar molt més el president Mas, bona dicció, un programa ben estructurat, sovint feia una ullada a les seves notes, molt convincent. En Junqueras tot ho confiava a la seva prodigiosa memòria, però no veies o no escoltaves les coses ben estructurades, no va ser gens convincent, penso que no es tractava de tocar tants temes; bàsicament, el que es pretén és tornar a ser un país independent i com fer-ho per anar-lo reconstruint, i, sobretot, quins passos s’han de fer per tal d’avançar amb fermesa. Amb tot, penso que estant acostumats com estem amb els partits polítics, pensem que potser sí que haurien de mantenir-se, però tots amb un compromís ferm per seguir una estrategia consensuada entre tots els que tenen la independència com a principal objectiu; junts tots els que estiguin d’acord en seguir el mateix full de ruta; atès que ja se suposen les altres tendències que cada partit pot proposar portar a la pràctica, però, quan en sigui l’hora; confio en que els dos líders es posaran d’acord.

Hi ha qui diu que Castella no entén res, penso que sí que ho entén tot, entén perfectament que pot perdre la seva colònia més rendible i sap perfectament que abans que Espanya, ja existia l’Estat català medieval, però això només s’atreveixen a dir-ho alguns intel·lectuals espanyols honestos, a molts espanyols només els val “el derecho de conquista”. Fa vint-iquatre anys que porto a la cartera un petit retall de diari, on es diu: “Unes paraules de Laín Entralgo: “Si en uso de lo que llaman autodeterminación – que, en mi opinión, pertenece de manera esencial a los derechos humanos – decidieran los catalanes independizarse de España, renegar del castellano i proscribirlo en su territorio, tal hecho me dolería profundamente, pero me sentiría en el deber de aceptarlo” Pedro Laín Entralgo (Urrea de Gaén, Terol; 15/02/1908 – Madrid 5/06/2001) va ser membre i director de la Real Academia Española, de la Real Academia Nacional de Medicina i de Real Academia de la Historia. Aquestes paraules les va dir en 1989.

Una guerra va capgirar la nostra situació, una guerra que d’una forma o altra encara dura i encara que aconseguim la independència ells continuaran amb la seva guerra, perquè és la seva manera de fer les coses, alguns governants o opinadors espanyols sembla que tinguin el cervell entre cames; i si algú vol modificar la seva putíssima Constitución, que estan commemorant aquests dies, diuen que la unitat d’Espanya és sagrada, és dogma de fe; tots sabem en quines circumstàncies es va aprovar aquesta Constitución i veiem com molts països importants i més avançats, van rectificant o afegint el que calgui en cada moment per tal d’actualitzar la seva Constitució.

Esteve Roura i Punset

11/12/2014

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El president Mas i el dret a decidir

  1. Penso que el senyor Mas és una personalitat de gran talla, però te la mala sort de empenyar-se en una tasca que encara està molt fora de temps. Sembla que ell no vol adonar-se d’aquesta realitat. Ho he dit sempre: Catalunya será independent, però és qüestió de temps, i probablement per molt de temps. Ho veuran els nostres besnéts? No vull ser profeta, però penso que encara cal anar més enllà.
    Passat el temps que calgui, Catalunya serà independent, però això sí: a condició de que la lluita continuï, i que es contin amb un lider de la mateixa fusta del el senyor Mas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>