Eleccions municipals, hem de votar?

                                             Carta a “La Comarca”

Sembla que tenim obligació de votar, perquè si no ho fem, no tenim dret a queixar-nos, dèiem no fa pas gaire temps, però, ara ens adonem que abstenir-se de votar també és un dret, i més quan no es té cap confiança en els que exerceixen de polítics; que dit de passada, hauria de ser una de les professions més nobles i dignes que es pot exercir: treballar pel bé dels altres. Les circumstàncies actuals ens porten a no votar si no es donen les condicions més elementals que com a ciutadans podem exigir als que exerceixen de polítics i els paguem pels seus serveis. Ens plantegem no votar cap dels partits polítics que no es comprometi a promoure el dret a decidir als ciutadans quan calgui; pensem que no és correcte que un ajuntament digui que el dret a decidir ja li varen donar els electors – 20,25% dels ciutadans amb dret a vot en les últimes eleccions — si aconsegueix tenir majoria “absoluta” o en coalició amb altres partits; “la sobirania pertany al poble”, diuen els pobles més avançats.

És molt lamentable que molts ajuntaments s’obsessionin en fer obres o prendre decisions de certa importància sense l’aprovació de la majoria real dels ciutadans o dels veïns d’un barri. Sembla que els ajuntaments es vulguin perpetuar en la memòria dels ciutadans; sovint s’obsessionen en una obra determinada i a fe de Déu que els recordarem perpètuament, però no per la bondat de les seves obres, sinó pel càstig que representa el haver-les de contemplar impassibles i patir-les per sempre més. Quan es fan les coses bé ningú en parla, no són noticia. Sembla que els ajuntaments sí que s’haurien d’obsessionar en fer que l’administració fos correcte i eficaç amb costos raonables, i els ciutadans autòctons i contribuents no es veiessin menystinguts, però això no és gens fàcil i no dóna notorietat, no en poden presumir. La feina callada, efectiva, i ben organitzada és molt important. Admirem als que fan les coses bé i no en presumeixen, la satisfacció íntima els és suficient.

Quan sentim parlar de l’arranjament del Firal; què se n’ha de fer del vell Hospital o d’un faraònic projecte volcànic, ja ens posem a tremolar i seguim dubtant del CI dels nostres governants i tècnics més pròxims, el menyspreu als ciutadans és ben habitual, encara que es vulgui dissimular amb reunions i consultes volgudament inoperants o manipulades. El dret a decidir comença als barris, sol dir un polític molt assenyat. Si no aconseguim implantar aquest dret sempre serem un pobre país.  Amb un 45 % d’abstenció, com hi va haver en les últimes eleccions, pensem que molts ciutadans s’abstenen pels motius que exposem aquí; perquè votar si faran el que voldran! Votarem els partits, si és que algun s’atreveix a establir una normativa que obligui a consultar als ciutadans en circumstàncies determinades o quan un percentatge ja establert de ciutadans o veïns demanin una consulta per a decidir, percentatge que podria ser un 1,25% de la població de Catalunya, ciutat, o d’un barri quan vingui al cas; com a Suïssa, que amb el mateix percentatge de signatures es pot forçar també una votació oberta a tots els suïssos per corroborar o rebutjar qualsevol llei que s’hagi aprovat unilateralment a l’Assemblea Federal, inclosa la Constitució.

Esteve Roura i Punset

8/01/2015

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 comentaris a l'entrada: Eleccions municipals, hem de votar?

 1. Quico Roura diu:

  Te la han publicat aquesta carta a La Comarca?.
  Em sembla que té prou nivell i l´assumpte és prou relevant com per ser publicada en els diaris més llegits.

 2. Joan diu:

  També em Sorpren que te l’hagin publicat.
  Als politics no els agrada que s’els destapin les vergonyes en públic o s’els hi diguin les veritats.
  Si servis per fer-los reflexionar abans de prendre decissions………..

 3. Esteve Roura i Punset diu:

  La resposta dels polítics sol ser, simplement ignorar-te, però, el més preocupant és la passivitat o indiferència de la majoria dels ciutadans.

 4. Opino que s’ha d’anar a votar sempre , encara que sigui “en blanc”.
  La feina d’organitzar una Associació de veïns , només es fa quan determinades obres afecten els interessos d’algun col·lectiu prou important i en pocs casos s’obtenen resultats concrets.
  Actualment , propiciar que s’escolti la veu de la gent dels barris és molt difícil , a menys que hi hagi un activisme organitzat dels veïns.

 5. Esteve diu:

  Aquest és el problema: la falta d’activisme dels veïns i als ajuntaments ja els va bé que sigui així, ja que no els interessa fer res per acostumar als ciutadans o veïns a decidir sobre les qüestions prou importants. Penso que els ajuntaments són com petites dictadures; quan fan disbarats no se n’avergonyeixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>