Eleccions municipals, què hem de votar?

Carta a “La Comarca”    (No publicada)

Hi ha persones que no es cansen de repetir que quan es fan les coses bé s’han de reconèixer i elogiar, hi estem d’acord, tot i que un ajuntament té l’obligació de fer les coses sempre bé, i, si ve al cas s’haurien d’assegurar que la majoria real dels ciutadans estan d’acord en un projecte determinat, però venim de dictadures de tota mena i no estem acostumats a la vertadera democràcia, som, encara, esclaus dels governants de torn, sigui al nivell que sigui. Hom es pot equivocar en coses que només ell en pagui les conseqüències, però, mai, pensem, pot fer les coses prou importants i que afecten als altres sense el consentiment d’aquests. Què en farem de posar exemples de coses mal fetes o que la majoria dels ciutadans desaprovin; pensem que hauria de ser molt dur haver d’escoltar les crítiques adverses de les nostres obres quan les hem fetes sense el consentiment majoritari dels que les han hagut d’utilitzar i pagar; o és que els polítics estan tant acostumats a convertir-se en petits dictadors quan tasten el poder i l’única cosa que els preocupa és com mantenir-s’hi? Hi ha qui diu que si no tenim cap confiança amb cap dels partits actuals s’ha de votar en blanc, té la seva lògica; de tota manera segueixo pensant que en les circumstàncies actuals s’hauria de veure com algun partit es mou per començar la feina ara, i, els ajuntaments són, penso, els que haurien de començar a canviar.

“La Mancomunitat de Catalunya fou l’experiència d’autogovern català més important des del 1714. Va significar la principal victòria assolida pel catalanisme polític fins el 1931, i també fou tot un símbol de la maduresa d’aquest moviment, atès que, malgrat la seva pluralitat ideològica, era capaç de trobar importants punts d’acció col·lectiva. Aquest miniestat català tot i les grans limitacions administratives i financeres, mostrà la gran capacitat d’imaginació noucentista, dirigida políticament per la gent de la Lliga Regionalista. Va ser una experiència excepcional que confirmà que l’autogestió catalana era possible i profitosa, i va ser un precedent inestimable per la Generalitat republicana dels anys trenta. En uns moments en què a Espanya encara predominava el desprestigi dels polítics i la ineficàcia de la gestió administrativa, a Catalunya una generació de polítics, intel·lectuals i tècnics va provar que era possible elaborar i dur a terme plans ambiciosos i innovadors d’acord amb les necessitats d’una societat moderna i pensats per al conjunt del país, per a tot Catalunya”. «Ni Primo de Rivera ni Franco van aconseguir anorrear i sepultar tot aquell esforç, totes aquelles institucions». Era aquesta la idea del president Mas en voler fer una llista única per les eleccions del 27M? Quan llegim això ens provoca una gran admiració i alhora una frustració si pensem en l’actuació de molts dels nostres polítics actuals que només són polítics, i és per això que ens sembla que aquests polítics actuals si tinguessin ben arrelat l’objectiu de canviar el país, com varen començar a fer la gent de la Mancomunitat, aprofitarien totes les ocasions que estiguessin al seu abast per tal de fer, encara que fossin petites coses, per anar avançant en l’objectiu que hauria de ser comú: canviar positivament el nostra país, Catalunya. El nomenament de tres assessors de la Generalitat, que assessoraran desinteressadament, m’ha fet pensar que un ajuntament modern hauria de funcionar com una empresa. Un alcalde que fos director general i bon gestor empresarial, que sabés escollir un bon equip de funcionaris: uns assessors que actuessin desinteressadament, que es podrien escollir entre els millors ciutadans polítics, intel·lectuals i tècnics; temporals quan convingués, i, sense cap regidor. Ben segur que “l’empresa” funcionaria millor, doncs els resultats podrien ser molt millors a tots els nivells.

Esteve Roura i Punset     23-04-2015

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Eleccions municipals, què hem de votar?

  1. Isabel Riera diu:

    Molt bo aquest article !!! Conec molt be el que va representar la Mancomunitat.

    Gracies Esteve.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>