Les passades eleccions muncipals

Si parlem de que al segle IX Gifre el Pilós va iniciar la dinastia comtal de Barcelona; que al segle XI Ramon Berenguer III el Gran, consolidà la unitat política de Catalunya; que el 1410, en morir Martí l’Humà no va ser a temps a legitimar el seu nét, i que això va fer que entrés a Catalunya, el primer rei castellà Ferran d’Antequera; que al 1495 es redactaren les CONSTITUCIONS DE CATALUNYA, que al segle XVII perdérem el Rosselló, el Conflent i part de la Cerdanya i que el 1714 perdérem una guerra i encara en paguem les conseqüències en haver-nos convertit en súbdits de Castella; si parlem de tot això, repetim, molts somriuen tot dient que d’això fa molts segles i que no cal pensar-hi, que és un passat molt llunyà, tot i que en som una conseqüència; però, també podem pensar en els milions d’anys o de segles que té el món – ningú ho sap –, i en conseqüència, també podem pensar que el temps que ha passat des de que érem independents és un moment, era ahir, i tenim tot el dret a recuperar la nostra independència de fa un moment. Pensem que el que acabem d’escriure és tant elemental que no caldria dubtar mai dels nostres drets. No cal parlar de lleis, ni de constitucions alienes. El que val són els nostres drets com habitants d’un racó d’aquest minúscul planeta sempre castigat per desgracies, guerres i catàstrofes de tota mena i, si hi afegim que estem governats pels d’un altra racó menys petit amb unes lleis que no són les nostres, i ens apliquen el “derecho i leies del vencedor”, hem de convenir que és molt natural que vulguem ser lliures de nou. N’és un exemple la moguda que hi ha hagut en les últimes eleccions municipals en les que han sortit partits i opinions de tota mena amb una tendència força important per aconseguir la total independència d’aquest petit racó. Sembla que la memòria cel·lular ens empeny cada vegada més.

Davant d’aquesta proliferació de partits hi ha qui pensa i diu que per governar s’ha de tenir majoria absoluta en unes eleccions, però quan veiem que les majories absolutes serveixen, per exemple, per construir allà on no s’havia d’haver construït mai en ser un lloc emblemàtic com era El Puig del Roser, o l’intransitable i perillós de nit Firalet o el capgirament de la mobilitat de tot un barri encertadament anomenat dels Desemparats, pensem que les majories absolutes no solen ser bones, perquè, entre altres raons, els que estan en la oposició sembla que ja els va bé que els que governin s’equivoquin, i així tindran més possibilitats de rellevar-los. Ens costa molt pensar que els polítics que estan en l’oposició no veuen les coses quan es fan tant malament, i sembla mentida que, en casos extrems, com els que acaben d’anomenar, no haguessin mogut el poble per evitar-ho i no sabem si mouen cap dit per rectificar el que és possible rectificar, ben segur que moltes irracionalitats no saben ni que existeixin. Ara es parla molt del dret a decidir, però algun governant quan ha guanyat unes eleccions s’ha atrevit a dir que aquest dret és seu. Com a exemple de canvi: mentre veiem que la mobilitat del barri dels Desemparats no torna a la racionalitat de fa 10 anys i alguns veïns del barri no hagin recuperat el sentit de comunitat, pensarem que la moguda en aquestes últimes eleccions no haurà servit per gaire res. També hi ha qui pensa i diu que amb aquesta atomització de partits no hi haurà manera de posar-se mai d’acord en res, i parlen d’esquerres i de dretes quan el vertaderament important és un bon govern. Pperò si ho  pensem bé, ens adonarem que, en temps passats teníem com a govern una monarquia parlamentaria i vàrem ser conquerits pels que eren governats per una monarquia absoluta

Esteve Roura i Punset     02/07/2015

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>