Estimar ( 5 )

Carta a  “La Comarca”

La primera carta de Sant Pau als Corintis, capítol 13, acaba dient: ”L’amor no passarà mai.” Penso que estimar és l’única cosa que val la pena d’aquest món en el que solament hi estarem un instant. En ocasions ens és molt fàcil estimar, però, malauradament en moltes altres s’ens fa molt difícil; estimar fins i tot als nostres enemics ens diuen, i, això és molt difícil, com a molt podem intentar comprendre’ls, penso. Si estimem la nostra petita pàtria, en el nostre cas Catalunya, la voldríem veure pròspera i sobretot lliure, i ara molts desitgem que sigui així; no volem pensar altra vegada en “una esperança desfeta i una recança infinita . . .” com deia en Joan Oliver quan va haver d’exiliar-se d’aquesta nostra estimada pàtria. Pensem que tothom ha d’estimar la seva partia, sigui gran o petita, i si és petita pensem que fa més de bon estimar, i, si vivim en un reco d’aquesta petita pàtria, encara l’estimem més i recordem les nostres vivències en aquest petit racó: recordo al meu pare, gran amant de la naturalesa quan feia que l’acompanyéssim en les seves excursions en el nostre meravellós entorn, i, en la mare, que sovint també ens acompanyava i a vegades algun pagès amic del pare es pensava que tots tres errem fills del pare; la mare, a més de tenir moltes qualitats era de molt bon veure.

Estem vivint uns moments transcendentals pel que fa al futur de la nostra petita pàtria i el dels nostres descendents, i no podem acceptar que ningú no ens permeti recuperar democràticament la nostra llibertat, pensem que és lògic, just i legítim. Llibertat  malauradament perduda en circumstàncies adverses, ara, som d’Espanya “por derecho de conquista”, pensen ells, encara que ho dissimulin perquè tampoc els interessa perdre’ns.  Aquest dret és un dret que podem pensar que ha prescrit si hem de fer cas del que ens diu el: “Dictamen de la “Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010”. 1- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència. 2- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble. I 3 – Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és la voluntat dels ciutadans la que crea o modifica la legalitat vigent quan sigui necessari.” Això ho hauríem de tenir molt present i divulgar-ho a tort i a dret.

Sóc i em sento molt català, i el que no comprenc és que hi hagi catalans que diguin que ho són de soca-rel i espanyols fins a la medul·la, com si “la dona borratxa i el vi a la bota fos possible”, com deia un meu amic. No comprenc que gent de la meva edat prefereixin continuar sent súbdits d’una altra pàtria, independentment del tracte que ens puguin donar; penso que tenen els seus motius, que poden ser molt diversos i estan en el seu dret de tenir-los, però, a mi s’hem fa molt difícil de comprendre’ls, ben segur que alguns ho fan a contracor; un d’ells em va dir fa pocs dies: “No t’enfadis pel que passarà”; i això em va sonar com una espècie d’amenaça pel que pot passar si continuem amb la nostra obstinació per aconseguir la independència. Preferir ser súbdits d’una pàtria que no és la dels nostres avantpassats i de la pròpia naixença s’hem fa mol difícil de comprendre. “Qui oblida lo passat oblida a si mateix”

Esteve Roura i Punset

24-09-2015

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Estimar ( 5 )

  1. Pompeyo Ramis Muscato diu:

    Crec que molts catalans deixaran de votar, o votaran NO , per por. I la por no por venir d´altre causa que de “la pela”. Sobre tot els qui cobren de l´Estat espanyol i els jubilats. Aquests, tots plegats, fan una bona
    colla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>