La Vella Guixa

Anècdotes i Fets  (XII)

“La vella Guixa”

La mare sovint parlava de la “Vella Guixa”. Era la mestressa de l’hostal de can Guix i la mare, de joveneta, hi anava a aprendre de cosir. L’hostal estava situat al carrer de Sant Rafel, on ara hi ha els magatzems Vives i entre els dos ferrers, ja desapareguts, que hi havia en el mateix carrer, Can Junquera, prop de l’església de Sant Esteve, i Can Santpau, quasi a tocar el carrer dels Dolors, ferrers que es diu inspiraren a en “Pitarra” per escriure la famosa obra teatral “El ferrer de tall”.

“La vella Guixa”, com l’anomenava la mare, era una d’aquelles persones populars que sempre en tenen alguna per dir, dites que molt sovint repetia la mare, sense descuidar-se de dir: “Com deia “la Vella Guixa”!. Quan una persona no li era massa agradable, “la Vella Guixa” solia dir: “Aquest m’estimo més veure’l de talons que de punteres”. Si una noia es donava molta importància i es preocupava que tothom se la mirés, ”la Vella Guixa” deia: “Aquesta es pensa de des de París la veuen!” O: “Mireu-la! És la princesa dels mangons, que caga i pixa pels racons!” O també: “A aquesta, ni amb set matalassos li taparien el cul”. És possible que també fos de la Vella Guixa l’expressió que sovint utilitzava la mare: “Val més la paraula que es calla que la que es diu”. Lamentablement, poca gent té en compte aquesta sentència i, a vegades, les ferides causades per algunes paraules no cicatritzen mai més.

Nota d’actualitat: Aleluya!! Sembla que l’Ajuntament s’ha decidit a utilitzar el Dret a Decidir per dues qüestions prou importants: els correbous i el futur vial; fins ara quan alguns ciutadans el demanàvem per coses que poden semblar menys importants, la resposta era:  . . . i en la línia del que ens explica del Dret a Decidir, crec que aquest és un dret que ens hem guanyat a les urnes en unes eleccions municipals . . . (??)

 

Esteve Roura i Punset

2 de juny de 2016

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>