“Hi ha polítics obliden que la democràcia neix del poble, que la principal fortalesa del país és la seva gent”

Carta no publicada a La Comarca el 16-05-2013

però sí el 23-05-2013

Paraules pronunciades per un dels pocs polítics actuals que em mereix confiança. Penso que hauríem de dir que la gran majoria de polítics actuals, i, de totes les èpoques, no saben que és la vertadera democràcia; quan estan al poder ja no se senten el ‘poble’?. ”La democràcia ‘on line’ s’obre pas a Europa”; Islàndia, Finlàndia, Letònia i no parlem de Suïssa, que ja fa temps que quan convé, fa una consulta al poble si s’han d’aprovar accions prou controvertides. Ben diferent del que deia l’amic Mulleras l’altra dia: que si es vota un partit se li ha de fer confiança i deixar que faci el que cregui convenient; tot i això, jo votaria alguna cosa del seu programa.

Si parlem dels ajuntaments, no veig cap diferència en els de la dictadura passada amb els d’ara, llevat que en aquells els regidors no cobraven i ara sí que ho fan; sembla que si s’ha de fer una obra important l’exposen a l’Ajuntament o la pbliquen a Internet per cobrir les aparences; mai es fa una consulta ben feta al poble quan caldria; com a molt es fan reunions d’associacions de veïns, sovint sotmesos i temorosos. En tenim tota la culpa els ciutadans; estem massa acostumats a callar per no comprometre’ns, i si alguns ciutadans agosarats presenten un projecte o una proposta racional, però contraposat al de l’Ajuntament de torn, mai es fa una consulta d’una forma eficient a tota la ciutadania o veïnatge. Ara sembla que a Riudaura promouen un referèndum per a enderrocar una d’aquestes obres “modernes” que no funcionen, ben lògic.

 Posem alguns exemples: en plena dictadura  es va construir el que faltava de l’edifici, dit antigament can Capdevila, a la plaça Clarà, d’una forma barroera, maldestra i excedint-se en els volums, en lloc de continuar amb el mateix estil de la construcció antiga, com era ben lògic i intel·ligent. Deien que un Ajuntament posterior, suposem que avergonyit, va subvencionar als que varen edificar una planta més sense malmetre l’estil de l’edifici original que quedava, perquè tenint “dret” a continuar el nyap no ho fessin. El pavelló dels escolapis també “fa joc”  amb aquesta construcció. No cal que parlem del Firalet, amb el sòl de caverna prehistòrica, tètric de nit i sempre perillós per a passejar-s’hi, o el Puig del Roser, un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, inviolable per a molts olotins; abans viu i alegre, ara, només de passar-hi en cotxe encongeix l’esperit; deprimeig, alguns veïns prou varen intentar evitar la barbaritat, però, ni cas, no ens mereixem aquests càstigs, penso,  Són les grans obsessions dels governants, sembla com si cada nou ajuntament tingués l’obligació de fer una “gran” obra al seu gust, però pagant i castigant, si cal, els ciutadans.

També podem considerar una obsessió el refer la plaça mercat de tant en tant; des que es va començar el projecte de l’arquitecte Bartomeu Agustí Vergés, en plena guerra incivil, aquesta serà, si no vaig errat, la quarta vegada que es refà de nou. Recordo en la primera construcció, jo devia tenir uns nou anys, i estava admirat quan veia torçar aquells ferros tant gruixuts amb tanta facilitat per fer els armats; deien que hi havia el ferro suficient per fer tota l’obra i en acabar-se la guerra va desaparèixer. És lògic pensar que el projecte d’en Bartomeu Agustí era molt important i si s’hagués continuat fent per etapes, penso que podem suposar que encara ara seria vàlid pels moments actuals. La racionalitat de les obres d’en Bartomeu Agustí queda ben palesa només que ens fixem en la que en diem “la casa dels nassos” Ens falten governants amb talent i demòcrates autèntics a tots els nivells, si volem anar cap a la independència amb èxit!

 Veure fotos    

http://roure.cat/wp-content/uploads/2013/05/0-0-0-0-0-CartesalaComarca-5-imatges.doc 

Esteve Roura i Punset        16/05/2013

Aquesta entrada ha esta publicada en Cartes als diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 comentaris a l'entrada: “Hi ha polítics obliden que la democràcia neix del poble, que la principal fortalesa del país és la seva gent”

 1. Estèticament sembla que està bé, veurem el funcionament. És una cosa viva i que té una misió important, per tan desitjo que sigui un éxit i que no perjudiqui massa als botiguers del voltant.

 2. Joan Mercader diu:

  Tens tota la raó, amic Esteve. Els polítics actuals, tant a nivell nacional com local, quan assoleixen el poder deixen de formar part del poble. Es desconnecten de la gent i viuen en un altre món. Qualsevol que discrepi d’ells el consideren un enemic. Però no solament els polítics, sinó que alguns alts funcionaris i tècnics “il·luminats” també són culpables dels disbarats que s’han fet. Hem de tenir present que el passeig de disseny del Firalet s’ha de continuar cap al Firal i que el sòl de caverna prehistòrica, -que dius tu-, amb il·luminació de “clar de lluna” ha de continuar fins a la llibreria Drac. Sort que ara no tenen diners per fer-ho. I jo penso que els ciutadans hauríem de fer alguna cosa per evitar que es faci.
  jmercader06@gmail.com
  Joan Mercader Sunyer
  1

 3. Jo no crec tampoc que tots ho facin tot malament i amb intenció de procurar només per ells, crec millor que en general que no tenen preparació ni nivell per entendre i valorar la majoria de les obres que es fan. La única cosa que els importa és quedar bé amb el partit per continuar vivint naturalment a costa nostre.

 4. Marc Torra diu:

  Bona tarda Sr. Roure.

  Des del punt de vista d’arquitecte, crec que té raó en el fons del què diu. Massa sovint és més poderós el delit de lluïr que no pas el de servir. Però en el cas que m’ocupa, el nou Mercat d’Olot, estic convençut que es tracta d’una actuació equilibrada, necessària i que servirà correctament als requeriments d’ús, d’eficiència i de relació urbana amb l’entorn.

  Dels projectes que mostra al document adjunt, em veig capaç de valorar la segona versió, doncs la primera apunta maneres però no defineix tot i el bon llegat que ha deixat l’arquitecte autor. L’espai central amb perímetre porticat i obert al carrer Mulleres és una bona opció pel caràcter d’espai de relació que és un mercat, però alhora, la plataforma elevada, sempre des dels ulls del nostre temps, és una desconnexió de la resta de la ciutat. Sobre el llenguatge arquitectònic no cal dir-ne res, cada temps té la seva sintaxi i cadascú recitava com podia. El mercat existent… bé, jo crec que no cal entrar-hi. És un búnker, una caixa cega, un tap. Una ferida que reclama un remei, per molt que fa uns anys fos un espai saludable.

  Els polítics existents cometen els mateixos errors que els seus predecessors, però això no implica que n’acumulin els greuges. Crec que s’ha trobat una bona fòrmula de finançament i que l’esperit de millora de l’espai ha traspassat a diferents equips de govern municipal, si no vaig errat. Això és un indici d’aquesta necessitat.

 5. Josep Fajula diu:

  Amic Esteve, no puc més i he de felicitar-te per l’escrit “Hi ha polítics que obliden” està fantàstic. Et llegeixo sempre, però aquest és al meu modest entendre, de lo millor que has escrit.
  Una abraçada ‘ t’encoratjo a que continuïs.

  Josep

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>